Vanturel de seara (Falco vespertinus)"/>
Vanturel de seara (Falco vespertinus)
07
May

Vanturel de seara

PortofoliuPasari ➝ Ordin: Falconiformes ➝ Familia: Falconidae ➝ Gen: Falco ➝ Specie: Falco vespertinus

Vanturel de seara (Falco vespertinus) este cunoscut si sub denumirea de soimulet de seara, este o specie caracteristica zonelor deschise cu palcuri de padure asa cum sunt stepele, pasunile, suprafetele agricole cu altitudine redusa. Este un soim de talie medie spre mica, cu o silueta apropiata de a vanturelului rosu (Falco tinnunculus) si a soimului randunelelor (Falco subbuteo). Atinge penajul complet caracteristic adultului in al treilea an. Masculul are in penaj o combinatie unica intre albastrul-gri-inchis de pe corp si rosul ruginiu de pe penele picioarelor si subcodale. Femela este mai mare si are penajul gri-albastru pe spate si ruginiu pe corp.

Se hraneste in special cu insecte, mamifere mici, broaste si serpi. Cea mai mare parte a hranei formata din insecte ce le captureaza in zbor.

Este o specie prezenta in sudul si estul continentului european. Este o pasare sociala ce cuibareste in colonii. Pentru aceasta ocupa cuiburi vechi de rapitoare sau corvide, fiind in acest fel dependenta de coloniile de ciori de semanatura. Uneori „planeaza la punct fix„ sau merge pe sol cautandu-si prada. Cel mai activ vaneaza la rasarit si in amurg, cand poate fi vazut zburand la mica inaltime, deasupra raurilor. Ierneaza in Africa.

Longevitatea maxima cunoscuta este de 13 ani si trei luni. Populatia europeana a speciei este relativ mica

 

Vanturel de seara (Falco vespertinus)

Vanturel de seara (Falco vespertinus)

Vanturel de seara (Falco vespertinus)

Vanturel de seara (Falco vespertinus)

 

Contact Us

Daca doresti sa vorbesti cu mine nu ezita sa folosesti formularul de contact. In general sunt o persoana vorbareata si de moda veche, iti las mai jos si alte variante de comunicare:

E-mail: marian.cazacu@gmail.com

Telefon: +40 727 867 932

Facebook: marian.cazacu

Instagram: marian.cazacu

YouTube: MarianCazacu

Shares