Vanturel de seara (Falco vespertinus)
07
May

Vanturel de seara

Pasari ➝ Ordin: Falconiformes ➝ Familia: Falconidae ➝ Gen: Falco ➝ Specie: Falco vespertinus

Vanturel de seara (Falco vespertinus) este cunoscut si sub denumirea de soimulet de seara, este o specie caracteristica zonelor deschise cu palcuri de padure asa cum sunt stepele, pasunile, suprafetele agricole cu altitudine redusa. Este un soim de talie medie spre mica, cu o silueta apropiata de a vanturelului rosu (Falco tinnunculus) si a soimului randunelelor (Falco subbuteo). Atinge penajul complet caracteristic adultului in al treilea an. Masculul are in penaj o combinatie unica intre albastrul-gri-inchis de pe corp si rosul ruginiu de pe penele picioarelor si subcodale. Femela este mai mare si are penajul gri-albastru pe spate si ruginiu pe corp.

Se hraneste in special cu insecte, mamifere mici, broaste si serpi. Cea mai mare parte a hranei formata din insecte ce le captureaza in zbor.

Este o specie prezenta in sudul si estul continentului european. Este o pasare sociala ce cuibareste in colonii. Pentru aceasta ocupa cuiburi vechi de rapitoare sau corvide, fiind in acest fel dependenta de coloniile de ciori de semanatura. Uneori „planeaza la punct fix„ sau merge pe sol cautandu-si prada. Cel mai activ vaneaza la rasarit si in amurg, cand poate fi vazut zburand la mica inaltime, deasupra raurilor. Ierneaza in Africa.

Longevitatea maxima cunoscuta este de 13 ani si trei luni. Populatia europeana a speciei este relativ mica

 

Vanturel de seara (Falco vespertinus)

Vanturel de seara (Falco vespertinus)

Vanturel de seara (Falco vespertinus)

Vanturel de seara (Falco vespertinus)

 

Contact Us

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur.

Despre mine

Marian Cazacu este fotograf de nunta si wildlife din Bucuresti, cu o experienta de peste 8 ani in domeniul fotografiei de eveniment (nunta, botez, petreceri, conferinte, etc), web & print designer de peste 13 ani...

Contact

E-mail: marian.cazacu@gmail.com
Telefon: 0727 867 932
Facebook: marian.cazacu
Shares
error: Stiu ce vrei sa faci, dar iti va fi greu :)