Veverita roscata (Sciurus vulgaris)
07
Sep

Veverita

Mamifere ➝ Ordin: Rodentia ➝ Familia: Sciuridae ➝ Gen: Sciurus ➝ Specie: Sciurus vulgaris

Veverita roscata (Sciurus vulgaris) este un rozator foarte bine adaptat la viata arboricola, care populeaza padurile de conifere si pe cele de foioase. Pot fi intalnite atat in liziera acestor paduri, cat si in parcurile naturale mari. Fiind un animal sociabil, veverita se apropie de locuintele oamenilor, mai ales daca in preajma acestora sunt aflati pomi fructiferi.

In Romania, veverita roscata, poate fi intalnita in tot lantul carpatic, ajungand pe verticala pana la limita superioara a padurilor de conifere (1400-1500 m.). In Carpatii Rasariteni si in cei Apuseni specia populeaza padurile de conifere, patrunzand si in cele de fag. In Carpatii Meridionali exista un numar mai mare de exemplare din aceasta specie si coboara pana in zona padurilor de stejar (250 m altitudine).

Blana veveritei este bogata, prezentand largi variatiuni individuale de culoare, mai putin sezoniere. Majoritatea specialistilor disting doua faze de culoare: brun-roscata si brun intunecata, pana la negru. In ambele cazuri culoarea ventrala este alba. Pe teritoriul Romaniei pot fi intalnite atat exemplare cu blana rosie cat si veverite cu blana brun-neagra, care ocupa aceleasi biotopuri.

Lungimea medie a unei veverite este de 30-40 cm, cu tot cu coada (care poate masura intre 15 si 22 cm.) iar greutatea nu depaseste o jumatate de kilogram. Diferentele de valori pentru aceste dimensiuni intre cele doua sexe nu sunt semnificative.

Veverita consuma preponderent hrana vegetala, dar se poate hrani si cu animale foarte mici, insecte, pui de pasari sau oua. Consuma frecvent seminte de conifere, mai ales de pin, nuci, alune, jir, ghinda, fructe de padure, lastari tineri, frunze sau scoarta unor esente lemnoase.

Contact Us

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur.

Despre mine

Marian Cazacu este fotograf de nunta si wildlife din Bucuresti, cu o experienta de peste 8 ani in domeniul fotografiei de eveniment (nunta, botez, petreceri, conferinte, etc), web & print designer de peste 13 ani...

Contact

E-mail: marian.cazacu@gmail.com
Telefon: 0727 867 932
Facebook: marian.cazacu
Shares
error: Stiu ce vrei sa faci, dar iti va fi greu :)